Kedves Olvasó!

Mélyítsük el a tudást pár árnyalattal!

A következőkben szeretnék egy kis segítséget adni, hogyan lehet megfelelően használni és kombinálni a színeket otthonunkban.

1.tipp

Gyakori hiba, hogy nem az összképet nézzük, hanem külön-külön megvásároljuk a különböző élénk színű bútorokat és kiegészítőket, mert „a boltban olyan jól mutatott”.

Fontos, hogy először tisztázzuk magunkban, hogy mely árnyalatok és mely stílus tetszenek, és csak ezután kezdjük meg a vásárlást, immár céltudatosan, az előre összeállított elképzelések szerint. Ezáltal biztosított a harmonikus összkép. Amennyiben kétségeink vannak, egy egyszeri lakberendezési tanácsadás megfelelő recept lehet, ahol szakember segít.

2.tipp

Szintén első körös feladat meghatároznunk az adott szoba funkcióját, ugyanis teljesen más színekben kell gondolkoznunk például egy gyerekszobához, mint egy üzletember dolgozószobájához.

3.tipp

Nem rossz dolog ismerni a színkört, mely alaptézis a lakberendezésben. Bár hasonlít egy szerencsekerékhez, nem véletlenszerű a vele meghatározható döntés!

Elsődleges színek a piros, a kék és a sárga (a kör belsejében).

Másodlagos színek, amelyek az elsődlegesek keverésével jönnek létre (a kör belsejéből kifelé haladva):

-narancssárga: piros+sárga

-zöld: kék+ sárga

-lila: kék+piros

A harmadlagos színek pedig egy elsődleges és egy másodlagos színből állíthatók össze. Például kék és zöld keverésével a kékeszöld.

A körben egymás mellett lévő színekkel harmóniát teremthetünk (használjuk egy színnek a különböző árnyalatait), míg az ellentétes oldalak kombinálásával élénk, esetleg drámai hangulatot csempészhetünk otthonunkba.

Az alapszíneket tudjuk világosítani vagy sötétíteni a semleges színekkel, mint a fehér, vagy a fekete. Ha a lágy összhangot kedvejük, válasszuk az alapszínek halványabb árnyalatát.

4.tipp

Érzelmek: meglepődnél, mennyi mindenre hatással vannak a színek!

Fehér

A tisztaság, és könnyedség színe. Tökéletes lehet minden térben, ugyanis serkenti a problémamegoldó készséget. Azonban ha egy szobában minden fehér, könnyen sterill érzetünk alakulhat ki.

A nagyobb felületeken semleges és harmonikus színeket használjunk, és ezeket egészítsük ki harsányabb árnyalatokkal, mintsem fordítva.

Fekete

Csak óvatosan! Könnyen borongós hangulatot idézhet elő. Inkább egy-egy bútor kiemeléséhez ajánlott.

Piros

Emellé nem kell kávé: pulzusszám növelő, szenvedélyes, erőteljes. Nagy mennyiségben ingerültséget eredményezhet.

Óvatosan bánjunk vele, ahogy az összes élénk színnel is.

Sárga

Vidám, energetizáló szín. Általános közérzetjavító hatása van, emellett pedig beindítja a kreatív gondolkodást. Halványabb árnyalatban akár a teljes lakásba jó választás lehet. Északi feksvésű szobát melegebbé varázsolhat.

Lila

Régen az előkelőség színe volt, ugyanis ennek a színnek volt a legdrágább az előállítása. Máig megmaradt a hozzá kötődő elegancia. Segíti a kreativitást, emellett az ezotériában is kedvelt szín.

Zöld

Nyugtatóan hat az idegrendszerre, biztonságot sugárzó. A végletek itt is, mint mindenhol nyomasztóak vagy éppen komolytalanok lehetnek. Szemünk különönsen fogékony e színre, mely valószínűsíthetően a természetközeliséghez köthető.

Kék

Annak ellenére, hogy hideg színként ismerik, harmóniát és letisztultságot áraszt. Növeli a munkaképességet, ezért ajánlott szín a dolgozóba. Kutatások szerint csökkenti az étvágyat, így étkezőbe nem gyakori választás.

Kombinálhatjuk szürkével, fehérrel, zölddel, vagy feketével. 2020-ban az év színe.

Extra tipp

Egy színt bármikor kiegészíthetnük hozzá illő mintás tapétával, mely megtöri az esetlegesen túl nagy felületet.

A színek komolyan befolyásolják hangulatunkat mind pozitív, mind negatív irányba, ezért alaposan át kell gondolnunk, hogy melyeket engedjük be a mindennapjainkba otthonunkba. Bízom benne, hogy hasznosnak találtad ezt a cikket. Amennyiben konkrét kérdésed van, keress bizalommal!

Szabó Krisztina

+36203863854

info@tailordesign.hu

További bejegyzéseket a Facebook vagy az Instagram oldalamon találsz.