A választás lehetősége jó, bár aki elkezdett már függöny anyagot nézegetni, megláthatta, hogy milyen óriási a választási lehetőségek tárháza. Mielőtt pánikba esünk, érdemes leszűkíteni a kört.

Mit gondolj át a függöny (anyagának) kiválasztásánál?

Sötétítőre és fényáteresztőre is szükségem van?

Mennyire legyen áttetsző? Mennyire süt be a Nap az adott szobába, ahova a függönyt tervezem?

Más-más anyagra lesz szükséged, amennyiben csak a szomszédok kíváncsi tekintete elől szeretnéd eltakarni otthonodat, vagy ha a Nap sugarait teljesen ki szeretnéd zárni.

A sötétítő anyagokból lehet csak dekorfüggönyöket is varratni az ablak két oldalára, ha nem szükséges a behúzhatóság mert van redőny vagy zsalúzia. Ezzel egyfajta keretet ad az ablaknak és ezáltal ez egész helyiségnek.

Mennyi pénzt tudok rá áldozni?

Milyen stílusú/színű az adott szoba, mihez kell illeszkednie a függönynek?

Egyszínűt vagy mintásat szeretnék?

A színválasztást befolyásolja a szoba egyéb berendezése. Ha élénkíteni szeretnénk agyműködésünket, válasszunk intenzív színeket.

Amennyiben mintás függönyt szeretnél, fontos figyelembe venni a szoba méreteit. Nagy minta nagy szobához, kis minta kis szobához illik jobban.

Milyen fazont szeretnék?

A gyakran használatban lévő ablakra és ajtóra könnyen elhúzható típust válassz.

Igazán exkluzív választás a motoros függönykarnis, mely létezik távirányítós és fali kapcsolós vezérléssel is.

ANYAGISMERET

Fényáteresztő és sötétítő anyagokra bontva nézzünk néhány népszerű lehetőséget.

Fényáteresztő típusok

Organza

Eredetileg selyemből készülő vékony szövet, melyet kémiai utókezeléssel tesznek merevvé. Kedvezőbb árkategóriában (a selyem helyett) poliészterből vagy viszkózból készítik. Csak kímélő programmal mosható, könnyen gyűrődik, cserébe tartós. Remek választás!

Az oraganza után érdemes egy szót ejteni a hálós szerkezetű anyagokról, óriási népszerűségnek örvendenek manapság: nem kell vasalni és nagyon jól át lehet rajta látni.

Voile, más néven fátyolszövet

Egy rendkívül könnyed anyag, mely készülhet pamutból vagy poliészterből is. Matt felülete kevésbé ereszti át a fényt, mint az organza. Tökéletes választás azok számára, akik nem szeretnének vasalni és olcsón szeretnének fényáteresztő függönyt venni.

Sablé

A voile-nál sűrűbb szövésű anyagot képzeljünk el. Nagyon könnyen kezelhető, közkedvelt anyag.

Natúr anyagok

Könnyed vászonszövésű anyagok, úgy mint a pamut, a len, vagy a gyapjú. A country (vidéki) stílusú lakások ékkövei lehetnek.

Sötétítő, árnyékoló függöny típusok

Zsenília és bársony

Kellemes, bársonyos tapintású anyag. Olyan helyiségekbe ajánlott, ahol az otthonos légkör megteremtése a cél. Tökéletes eleganciát biztosít, az egyik kedvenc dekor anyag jelenleg.

Szatén

Kellemes tapintású, fényes anyagú kelme. Selyemből, nejlonból és poliészterből is készülhet sűrű és különleges szövési technikával. Tisztításához kímélő mosás ajánlott.

Black out és dimout anyagok

Különleges szövési technológiának köszönhetően ezek az anyagok akár 100%-ban képesek kizárni a fényt: Blackout 90-100%, Dimout 70-80%. Készítésénél két szál közé egy fekete szálat illesztenek, ez garantálja a magas fokú sötétítést.

Natúr sötétítő anyagok

Velük rendkívül barátságos légkört teremthetünk. Legfőként a pamut, a len, vagy a gyapjú, de ezek mellett bármely, természetes anyagból készült függönyt ide sorolhatjuk.

Taft

Gyűjtőnév a selyem típusú szövetekre. Nagyon könnyen gyűrődő anyag.

Bízom benne, hogy hasznosnak találtad a fenti információkat. Amennyiben konkrét kérdésed van, keress bizalommal! Szívesen segítek akár bolt ajánlásában, akár tanácsadás formájában összeállítani a Te otthonodba megfelelő kompozíciót.

Szabó Krisztina

info@tailordesign.hu

További bejegyzéseket a Facebook vagy az Instagram oldalamon találsz.

https://www.instagram.com/tailor_design_lakberendezes/