A lakástextilek témaköre egyike a szívemhez legközelebb állóknak. Úgy gondolom, minél több van belőlük, annál jobb.

Viszont a puha összképhez rengeteg dologra kell figyelni ebben a témában. Textilek közül is kezdjük a függönnyel. A következő blogbejegyzésekben adok néhány ötletet, hogy lakberendezői segítség nélkül is ki tudd választani otthonodba a megfelelőt.

Ha a felújítás során el is fogyott a pénz, és egy-egy dísztárgy vagy egyéb bútor már nem fér bele a büdzsébe, azt javaslom, a függönyt mindenképp vedd meg, óriásit dob a hangulaton! Típusától függően játszhatsz vele, hogy milyen hangulatot szeretnél elérni. Otthonossá, meghitté, vagy épp elegánssá teszi a lakást.

A függönyt nem csak sötétítés céljából használhatod, sőt! Attól, hogy van redőny, ugyanúgy ajánlanám mind a fényáteresztő, mind a sötétítő használatát, ugyanis ezekkel öltöztetheted fel ablakaidat.

Bár a végtelenségig lehetne boncolgatni ezt a témakört, nézzünk most néhány alap típust, és hogy ezek mely helyiség ablakaihoz illenek a legjobban.

Római roló

Egyre népszerűbb választás, nem véletlenül! Leggyakrabban a konyha ablak belső felére szokták tenni, hogy megakadályozza a belátást a kíváncsi szomszédok elől. Érdemes fényáteresztő anyagot választani hozzá, így természetes fénynél tudod végezni a konyhai munkálatokat, a kíváncsiskodó tekintetek mégse zavarnak.

Római roló, esetleg roletta megfelelő választás lehet még a fürdőszobába, de egyre elterjedtebb a nappali ablakain is.

Biztonságosabb megoldás lehet ez a függönyhöz képest például kisgyermekes családok esetében.

Fényáteresztő függöny

A belátás különböző fokú akadályozására, illetve dekorációs célra használhatod.

A hálószobába válassz sűrűbb szövésűt, a megfelelő intimitás megteremtése céljából. Ezzel szemben a nappaliba – amennyiben szép a kilátás – választhatsz egészen áttetsző anyagot, mely lehet matt vagy fényesebb.

Sötétítő függöny

Igazi keretet ő ad az ablaknak. Kizárólag dekorációs célt is szolgálhat, például amennyiben redőny van az ablakon. De lehet, hogy ezzel szükséges a nap sugarait kizárni. Teljes sötétség elérésére is van már megoldás. A blackout függönyök, melyek szövési módjuknak köszönhetően akár 100%-ban képesek kint tartani a fényt.

Kiegészítők

Szép, egységes képet kaphatsz, amennyiben a függöny anyagából egyéb kiegészítőket is varratsz. Leggyakoribb példa az ágytakaró és a párna, de megfelelő anyagból még akár lámpaburát is készíttethetsz.

Aki szereti az extravagáns berendezést, de hamar meg is unja a harsány megoldásokat, itt kiélheti magát. A függönyök lecserélésével teljes arculatváltást érhetsz el az enteriőrben, mégsem kell feltétlenül minden pénzt elkölteni rá.

Bízom benne, hogy hasznosnak találtad a fenti leírást. Amennyiben konkrét kérdésed van, keress bizalommal! Szívesen segítek akár bolt ajánlásában, akár tanácsadás formájában összeállítani a Te otthonodba megfelelő kompozíciót.

Szabó Krisztina

+36203863854

info@tailordesign.hu

További bejegyzéseket a Facebook vagy az Instagram oldalamon találsz.