…és nem csak bútorokat tologat.

Feltárul a nagy titok: hogyan is dolgozik egy lakberendező? Mi tartozik a feladatai közé? És mégis mitől egyre működőképesebb és keresettebb ez a szakma?

  • lehetetlen eligazodni
  • magánemberként nincs napi 8-10 óránk a felújítás megtervezésével, majd a kivitelezéssel foglalkozni
  • nem tudjuk, hogyan alakítsuk át a megvásárolt ingatlanunk alaprajzát, hogy kényelmes és a valóságban is működő élettér legyen
  • egy kivitelezőnek fizettünk, de vele nem egy nyelvet beszélünk

Az egész szakma lényege, hogy valóban megértsem, mit szeretne az ügyfél, mi az, amivel a legnagyobb segítséget nyújthatom számára.

Alapvetően két tervezési irányt határoznék meg: egy-egy részfeladatban való segítségnyújtás vagy teljes tervezés.

A folyamat kezdetén felmérem mekkora segítségre van szükség. Előfordulhat, hogy a megrendelő jártas a témában, szereti maga megcsinálni a kisebb munkákat, és csak egy beszélgetésre van szüksége, hogy a hiányzó darabok a helyükre kerüljenek. Segíthetek ilyenkor konkrét ötletekkel, stílus meghatározással, beszerzési helyekkel, vagy amit épp az adott probléma megkíván.

A másik eset, amikor se ideje, se kedve nincs az embernek a tervezgetéssel járó hosszú munkához. Nem véletlenül önálló szakma ez. Szerteágazó szakmai ismeret birtokában tudom levenni a terhet a megrendelő válláról, és olyan otthont megalkotni számára, ami tökéletesen az ő igényeihez illeszkedik.

Úgy gondolom, ez egy remek megoldás, már akkor is, ha csak az idő tényezőt nézzük. Egy teljes tervezés projekt időtartama az összes egyeztetéssel együtt általában több hónapot ölel fel. Ezalatt az idő alatt az Ügyfelem folyamatosan a gondolataimban van, állandó ötleteket hozok.

És természetesen a fentiek bármilyen nemű keveredése előfordulhat: esetleg egy-egy részfeladat vagy helyiség tervezésével nem boldogulnak. Ez a szép ebben a szakmában, minden projekt teljesen egyedi, folyamatosan újítani kell.

Szóval mi is a lakberendező feladata…

Ez projektenként rendkívül eltérő lehet. Adott esetben lelki tanácsadó, jóbarát, pizzafutár, festő (kétséges minőségű munkával:D) is belefér a repertoárba.

Vegyük végig, hogy milyen feladatok kerülhetnek elő, ha lakberendezővel kezdesz el felújításban gondolkozni, és nézzük meg, mivel könnyítheti meg az életedet.

Nálam például egy telefonos beszélgetéssel indul a folyamat, melyet a helyszíni szemle és felmérés követ sok-sok beszélgetéssel, ismerkedéssel. Már itt előkerülhet egy világmegváltó ötlet, de ha ez nem is, az ügyfél érezni fogja, hogy valaki fogja a kezét. Egy sokkal kerekebb összképet fog kapni. Egy letisztult folyamatot, melyben mindig látja a következő lépést, és mely folyamat eredménye az álomotthona lesz.

Egy jó lakberendező meg akar ismerni téged, alapos beszélgetéseket kezdeményez, képeket néztek, majd a sok rólad/tőled kapott információ tudatában felvázolja a koncepciót (formákkal, anyagokkal, hangulatokkal). Ezt közösen alakítjátok még. Elmondhatod, min változtatnál, ezzel is teljesebb képet kapok az elképzeléseidről.

Ezután következnek a konkrétabb tervek kidolgozásai. A megbízás részletességétől függően a lakberendező elkészítheti az alábbiakat:

-hangulatlapok

-berendezési alaprajz

-mobil elemek és/vagy burkolatok ajánlása

-bontási-építési tervek

-alaprajzi berendezési terv

-gépészeti terv

-világítási (elektromos) terv

-burkolatkiosztási tervek

-falnézetek

-3D látványterv

Kiegészítő szolgáltatás lehet többek között:

  • az anyagbeszerzés, tájékozódás külső helyszínen Megrendelővel együtt
  • a bútorok bevásárló listája (ez a konszignáció a javasolt bútorok, kiegészítők, textilek, festékek, burkolatok nevét, árát és beszerzési elérhetőségét tartalmazhatja). Bizonyos esetekben külön megbeszélés és árajánlat alapján a teljes beszerzés lebonyolítását is lehet vállalni, ezzel is megkönnyítve a megrendelő életét.

Előállhat olyan helyzet, hogy már a kivitelezés közben ébredünk rá, hogy túl nagy fába vágtuk a fejszénket, és csak ekkor hívunk lakberendezőt. E helyzet (vagy a megrendelő) megkívánhatja, hogy a lakberendező egyeztessen helyette a kivitelezőkkel, hisz ő a szakmabeli.

De meddig terjed egy lakberendező hatásköre? Ez is egyénenként változó. Van olyan szakember, aki nem szívesen folyik bele a kivitelezésbe, mások pedig még örülnek is neki, mert így sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy a végeredmény hasonlítani fog a terveikhez.

Ahogy az üzlet egyéb területein, itt is célravezető, ha részletesen sorra vesszük, majd szerződésbe foglaljuk a feladatköröket, felelősségeket, kötelezettségeket és jogokat (mind megbízó, mind megbízott részéről -legyen az a lakberendező vagy más szakma mestere). Részletesen beszéljük át, hogy egy-egy részfeladat mit tartalmaz pontosan. Ezzel csökkenthetjük a későbbi félreértések számát és mértékét.

A címre visszatérve egy szóra: festettem én már falat és vágtam méretre a laminált padlót, sőt, még kopácsoltam is, és rettentően élveztem! Szeretem bővíteni az ismereteimet minden irányban. Nem semmi munkák, le a kalappal az összes szakma előtt. Úgy gondolom, e betekintések által kaphatok szakmailag teljesebb képet, érkezhetnek új ötletek és így tervezhetek megvalósíthatót.

Kíváncsi vagy, Neked hogyan tudnék segíteni?

Keress bátran az elérhetőségeim bármelyikén!

További bejegyzéseket a Facebook vagy az Instagram oldalamon találsz.

Keress bizalommal:)

Szép napot Neked,

Szabó Krisztina

a Tailor Design megalkotója és lakberendezője